Het eiwitdieet

Eiwitdieet – Spieren bouwen en afvallen dankzij minder hongergevoel

Eiwitten zijn de bouwstenen voor ons lichaam. Zij zorgen dat wij gedurende de dag goed kunnen functioneren en helpen ons om spieren te bouwen. Het is dan ook niet vreemd dat een eiwitdieet een van de populairste diëten van het moment is. Je kunt er bijzonder gemakkelijk mee afvallen en tegelijkertijd ook spieren bouwen. Het is dus niet alleen geschikt voor mensen die graag een aantal kilo’s willen verliezen, maar ook voor mensen die graag een aantal kilo spier erbij willen. Een eiwitdieet is daarbij erg gemakkelijk vol te houden, want de voeding die je tijdens het dieet mag eten is bijzonder lekker, bestaat uit een groot aantal verschillende soorten en is ook zeer voedzaam. En juist deze combinatie maakt het een ideaal dieet voor mensen die al lange tijd met gewichtsverlies of spierbouw bezig zijn: hier is eindelijk een dieet dat ervoor gaat zorgen dat ieder doel bereikt kan worden.

Bij het eiwitdieet richt je het voedingspatroon in met voeding die ontzettend eiwitrijk is. Hierbij moet je niet alleen aan eieren denken (welke overigens een ideale bron van eiwitten zijn), maar ook aan mager vlees, veel groenten en supplementen zoals eiwitshakes. Al deze voeding is perfect om af te vallen, terwijl je ondertussen ook aan een spiermassa kunt werken. Hoe strenger je het eiwitdieet volhoudt, hoe groter de kans dat je hier veel kilo’s mee verliest en ook flink aan jouw spiermassa gaat werken. Want eiwitten hebben een speciale werking die andere stoffen, zoals koolhydraten en vetten, absoluut niet hebben. Bij het eiwitdieet vervang je de voeding die je op dit moment eet (en die hoogstwaarschijnlijk erg suikerrijk of rijk aan vetten is) met voeding die vooral uit eiwitten bestaat. En deze switch zal op zeer korte termijn al een ontzettend belangrijk resultaat opleveren. Naarmate je dit op een langere termijn volhoudt zal jouw lichaam een geweldige transformatie doormaken waarbij jij jezelf op een gegeven moment absoluut niet meer zult herkennen.

Het eiwitdieet

Hoe werkt het eiwitdieet?

Als je een koolhydraatrijke maaltijd eet dan zul je merken dat je binnen zeer korte tijd weer honger hebt. En dat is vervelend, want je zit dan 30 minuten of een uur met een hongergevoel totdat het weer tijd is om te eten. Geen wonder dat we vandaag de dag steeds meer tussendoortjes eten: we moeten de tijd tussen de maaltijden toch ergens mee overbruggen. Maar bij een eiwitrijke maaltijd werkt dit helemaal anders. De maaltijden die je tijdens het eiwitdieet eet zullen dusdanig voedzaam zijn dat je eigenlijk nooit meer een hongergevoel zult krijgen. Koolhydraten verteren snel, maar eiwitten zorgen nog voor uren dat jouw maag gevuld voelt. Dat is prettig wanneer je wilt afvallen, omdat je zo minder snel naar tussendoortjes grijpt. Want als je alleen maar de tussendoortjes overslaat dan is de kans al groot dat je afvalt. Daarbij ga je tijdens het eiwitdieet altijd minder eten, omdat het voedingspatroon dusdanig is opgezet dat je kleinere porties kunt eten.

 

Bij het eiwitdieet is het daarnaast ook belangrijk dat jouw spieren blijven groeien. Naarmate je meer eiwitten binnenkrijgt, gaat de opbouw van spieren in jouw lichaam sneller. Tijdens een hevige krachttraining ontstaan er allemaal kleine scheurtjes in jouw spieren. Dit klinkt wellicht negatief, maar is exact het effect dat je graag bij krachttraining ziet. Want deze kleine scheurtjes worden opgevuld met stoffen die in eiwitten zitten. Hier zie je geen verschil in als je dit dag op dag doet, maar naarmate je dit maand op maand doet dan zul je merken dat jouw spieren steeds groter worden. En juist dit is wat ertoe zal leiden dat jij een lichaam krijgt dat ontzettend grote spieren heeft. Het is ook niet zomaar dat bodybuilders zich aan een streng eiwitdieet houden: zij weten dat dit de enige voedingsstof is die zij nodig hebben om van een zware krachttraining te herstellen en om te zorgen dat hun spieren maand na maand groter zullen worden.

 

De voeding in het eiwitdieet

Zoals eerder al werd beschreven, zul jij tijdens het eiwitdieet zeer specifieke voeding eten. Het gaat hierbij vooral om maaltijden die ontzettend eiwitrijk zijn. Je wilt per maaltijd minimaal 40 gram eiwitten binnenkrijgen, omdat dit het totaal over de dag naar minimaal 120 gram zal werken. Het eiwitdieet is daarom soms een lastig dieet: het is moeilijk om voeding te vinden die elke keer in minimaal 40 gram eiwitten resultaat. Maar als je eenmaal een aantal maaltijden hebt kunnen samenstellen, wordt het bijzonder gemakkelijk om er meer samen te stellen. Zo kun jij jouw eigen receptenboek samenstellen met maaltijden die jouw lichaam exact bieden wat het nodig heeft: een hoge hoeveelheid eiwitten, een lage hoeveelheid koolhydraten en een redelijke hoeveelheid vetten.

 

En daar zijn allerlei verschillende voedingssoorten geschikt voor. Denk allereerst aan eieren; een ideale bron van eiwitten. Als je drie eieren (met dooier) combineert met een zakje groenten (zoals wokgroenten) dan krijg je een maaltijd van 50-60 gram eiwitten. Dat is natuurlijk dé ideale start van de dag. Een lunch van een salade met spinazie, tomaat, tonijn, een klein beetje mayonaise, een avocado en wat kaas (zoals mozarella) resulteert ook weer in 40-50 gram eiwitten. Dan zit het totaal al bijna over de 100 gram en ben je zeker dat het eiwitdieet voor die dag 100% is geslaagd. En als je de dag dan ook nog afsluit met een maaltijd van 300 gram groenten, een mager stuk vlees (zoals 150 gram magere gehakt) en een toetje van magere kwark met noten dan zit jij ruim over jouw doel heen. Het eiwitdieet hoeft dus helemaal niet lastig te zijn, zolang jij maar ideale maaltijden samenstelt waarbij jouw lichaam altijd krijgt wat het op dat moment nodig heeft.

 

Tips voor het eiwitdieet

Het eiwitdieet kent veel verschillende varianten. Veel mensen volgen inmiddels het Paleo-dieet; dit is een dieet dat is gebaseerd op de voeding die mensen 10.000 jaren geleden ook aten. Je kunt de maaltijden uit het Paleo-dieet dus voor jouw eiwitdieet gebruiken. Er zijn inmiddels honderden recepten op het internet te vinden, dus dat is een mooie bron om te beginnen.

Omdat eiwitten een dusdanig groot effect op de spieren hebben, is het raadzaam om je tijdens het eiwitdieet in te schrijven voor de sportschool. Vooral mannen zullen hier veel profijt van hebben, omdat spierbouw ertoe zal leiden dat het lichaam er steeds beter uit zal gaan lichaam. Daarbij zorgen grotere spieren ook voor meer energieverbruik: je valt dus automatisch meer af wanneer jouw spieren groter worden. Houd hier dus ook goed rekening mee, omdat dit het verschil kan maken tussen een kilo per maand en anderhalve kilo per maand. Hoe gespierder jij bent, hoe sneller jij afvalt.

Maak voor jezelf een duidelijk voedingsschema en gebruik een app zoals MyFitnessPal om exact bij te houden hoeveel eiwitten jij op een dag binnenkrijgt. MyFitnessPal bevat inmiddels tienduizenden producten die jij in de supermarkt kunt kopen en telt van ieder product alle belangrijke voedingsstoffen op. Zo weet jij dus precies hoeveel calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten jij per maaltijd en gedurende de dag binnenkrijgt.

Denk eraan dat je met het eiwitdieet redelijk wat mag eten. Lees ook over de gevaren van te weinig eten op Dokterdokter.nl

 

Begin vandaag met het eiwitdieet

Je kunt vandaag al met het eiwitdieet beginnen en een start maken om eindelijk het ideale lichaam te krijgen. Zoek online naar ideale recepten, bedenk zelf op basis van deze recepten nieuwe recepten, koop alleen maar eiwitrijke voeding en schrijf je in voor de sportschool. Dankzij de unieke werking van eiwitten wordt gewichtsverlies gemakkelijk en kun jij zo veel mogelijk spiermassa creëren.