Gezond eten met fruit

Gezond eten, gemakkelijker dan je denkt

Wanneer je wilt afvallen dan hoor je iedereen al roepen: “je moet gewoon gezond eten”. Maar dat is voor veel mensen eigenlijk niet zo gemakkelijk; want hoe zorg je er nu voor dat je iedere keer een gezonde maaltijd op tafel zet, alleen maar gezonde tussendoortjes eet en ook alleen maar gezonde drankjes drinkt? Gelukkig zijn er talloze richtlijnen die jou zullen helpen om dit vol te houden – en daarbij op zowel korte als lange termijn redelijk wat gewicht te verliezen. Want zodra je doorhebt dat de meeste voeding in de supermarkt eigenlijk niet zo gezond is als je had gehoopt, wordt gezond eten ineens heel gemakkelijk en kun je er op dit manier voor zorgen dat jij het lichaam krijgt waar je al jaren naar uitkijkt. In dat geval maakt het niet uit of jij graag gewicht wilt verliezen of een mooie spiermassa wilt kweken: zolang jij maar gezond blijft eten. Dan komen de transformaties in jouw lichaam vanzelf.

Gezond eten met fruit

Bij gezond eten denken mensen al snel dat zij de hele dag op een houtje moeten bijten, alleen nog maar salades mogen eten en de rest van de voedselvoorraad maar beter het raam uit kunnen gooien. Maar niets is minder waar; ook bij gezond eten kun je voldoende variëren met de voeding die je binnenkrijgt en kun je er zo voor zorgen dat je alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt. En dat je af en toe een koekje eet is dan ook niet erg, zolang je maar goed weet wanneer het juiste moment hiervoor is aangebroken en wat je moet doen om te zorgen dat je dit op een verantwoorde manier kunt doen. Kennis is bij gezond eten het belangrijkste punt, want als je eenmaal weet hoe voeding werkt en welke invloed het op jouw lichaam heeft, dan is gezond eten een van de meest gemakkelijke dingen die jij in het leven kunt doen!

 

Wat verstaan we onder gezond eten?

De een verstaat weer iets anders onder gezond eten dan de ander. Voor de een is een maaltijd van aardappelen, groenten en vlees gezond, terwijl de ander juist weer twee boterhammen met boter en kaas als gezond beschouwt. Gezond is dus een woord waar moeilijk een betekenis aan kan worden verbonden, maar het komt vaak op het volgende neer: gezond eten betekent dat jij een voedingspatroon hebt waarbij jij alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Je krijgt dus voldoende eiwitten, koolhydraten, vetten, vitaminen en mineralen binnen om gedurende de dag goed te blijven functioneren. Het biedt voldoende energie om jouw dagelijkse taken uit te voeren: van jouw werk tot de hond uitlaten, en van jouw dagelijkse hardlooprun tot grasmaaien op zondag. Alles kost energie, en door gezond te eten kun jij jouw lichaam de juiste brandstof bieden.

 

Om te starten met gezond eten moet je dus eerst kijken wat jouw lichaam echt nodig heeft. Als je weinig beweegt, omdat je bijvoorbeeld achter de computer werkt, dan heb je minder voeding nodig dan wanneer je de hele dag beweegt zoals een bouwvakker. Je moet het voedingspatroon hier dus ook op aanpassen, omdat je alleen dan gezond zult eten. Iemand die elke dag 4000 calorieën verbrandt zal meer kunnen eten dan iemand die er 2000 verbrandt. Maar als de laatste persoon dezelfde hoeveelheid calorieën eet dan kunnen we hierbij dus niet spreken van gezond eten: deze persoon eet veel meer dan nodig is en is dus zeer ongezond bezig. Het draait er dus altijd om dat jouw lichaam de juiste hoeveelheid energie binnenkrijgt, en hierbij geldt een minimum en maximum.

 

Gezond eten: wat je echt moet weten

Laten we eerst even kijken naar de reden dat de meeste mensen op dit moment niet gezond eten. Hier is namelijk een erg goede reden voor: een groot deel van de voeding die we in de supermarkt kunnen kopen is absoluut niet gezond. Het biedt te weinig voedingswaarde, bevat ontzettend veel suikers en kan daarbij ook moeilijk verteerd worden. Een groot deel van de voeding is zwaar bewerkt en ons lichaam heeft grote moeite om al deze voeding te verwerken. Gevolg: ons lichaam wordt erg ongezond, omdat wij het te ongezond behandelen. We moeten daarom weer terug naar een voedingspatroon dat wel de juiste voeding bevat. En hierbij kijken we vooral naar de voeding die wij ongeveer 10.000 jaar geleden aten. Sinds dat moment heeft de mens het standaard voedingspatroon zwaar omgegooid. Wij zijn op dat moment begonnen met het verbouwen van granen; de hoeveelheid granen die wij sindsdien binnenkrijgen ligt dus ook erg hoog. Dit is ook de voornaamste reden dat wij vandaag de dag met overgewicht kampen. Maar daar is gelukkig iets aan te doen.

 

Want op het moment dat je weer teruggaat naar het voedingspatroon dat duizenden jaren geleden ook werd volgehouden, dan kun je de overtollige kilo’s die jij op dit moment hebt verliezen. Je kunt de spiermassa kweken die je altijd al wilde kweken. En je kunt de gezondheid bereiken die je altijd al wilde bereiken. Hoe gezonder jij eet, hoe sneller de processen in jouw lichaam werken. Dit draagt bij aan een gezond lichaam en een gezonde geest, zodat jij op alle vlakken optimaal functioneert. Zo word jij gedurende de dag gelukkiger, maak jij het voor jezelf gemakkelijker om altijd energiek te zijn en zul je nooit meer problemen hebben met concentreren, de juiste motivatie op te brengen of tijdens een zware hardlooprun toch nog even door te zetten. Gezond eten is de belangrijkste basis voor ons lichaam; zodra je hier maximale invulling aan geeft zul jij hier veel profijt van hebben.

 

Tips om gezond te eten

Op basis van bovenstaande informatie hebben wij hier nog een aantal tips voor gezond eten.

 

Zoals al werd aangegeven is het belangrijk om naar het dieet van 10.000 jaar geleden terug te gaan. Dit staat ook wel bekend als Paleo. Mensen die Paleo volgen houden zich zeer specifiek aan dit duizenden jaren oude dieet en kunnen op deze manier zorgen dat zij de ideale gezondheid bereiken. Paleo staat gelijk aan gezond eten.

 

Zorg voor voldoende beweging. Gezond eten is belangrijk, maar het is nog belangrijker om voldoende te bewegen. Want alleen dan kun je jouw lichaam nog gezonder maken. Ga dus regelmatig naar buiten voor een wandeling, doe regelmatig een rondje als je wilt hardlopen en schrijf je eventueel in voor de sportschool.

 

Neem altijd iets gezonds mee. Het kan zomaar voorkomen dat je ergens bent gestrand en dat je alleen maar naar de lokale supermarkt kunt gaan om iets ongezonds te eten. En dat is zonde: je wilt altijd gezond eten. Neem daarom altijd een gezond tussendoortje mee, zodat jij hier even op kunt snacken totdat je weer thuis bent en een lekkere maaltijd kunt bereiden.

Start vandaag met gezond eten!

Klaar om jouw huidige voedingspatroon om te gooien? Start dan vandaag met gezond eten en zorg voor drastische veranderingen in jouw lichaam. Koop een aantal gezonde kookboeken, maak gezonde boodschappenlijstjes en zorg dat er altijd een gezonde maaltijd klaarstaat. Dan wordt gezond eten een spreekwoordelijke ‘piece of cake’.