Gezonde voeding is niet vanzelfsprekend

Jaarlijks worden er vele onderzoeken gedaan naar de eet- en drinkgewoontes in ons land. Elk jaar blijkt minstens de helft van alle Nederlanders te kampen met overgewicht. Mar liefst 51% van alle Nederlanders is te dik en een steeds groter wordende groep heeft te maken met obesitas. Obesitas leidt op haar beurt weer tot allerlei nare ziektes, waaronder diabetes type 2, hart- en vaatziekten en een te hoog cholesterol.

Gezonde voeding kan ons zoveel helpen. Maar dan moeten we wel weten wat gezonde voeding is.

 

Gezonde voeding

Ons beeld van gezonde voeding is – al sinds de Industriële Revolutie – vertroebeld. Hoeveel mensen eten er ’s ochtends én ’s middags geen brood? En hoeveel mensen scheppen ’s avonds geen aardappels, rijst of pasta op?

Normale voeding? Ja.

Gezonde voeding? Nee.

Het koolhydraatarme dieet, het eiwitdieet, het Paleo principe, het oerdieet en grote delen van Weight Watchers geven aan dat gezonde voeding heel anders is dan hoe wij op dit moment eten en drinken.

 

Wat heeft de Industriële Revolutie daar dan mee te maken?

De Industriële Revolutie was een periode waarin machines het werk van mensen over begonnen te nemen. Men besefte dat ze zwaar werk niet meer hoefden te doen en dat machines in een fractie van de tijd veel meer konden produceren.

Zo werd ook het voedingspatroon eens goed onder de loep genomen. Wat bleek? Machines zouden in staat zijn om in korte tijd heel veel brood en andere graanproducten te produceren. Zo ook met pasta.

Producten zijn sinds de Industriële Revolutie steeds meer machinewerk. Om smaak en houdbaarheid te garanderen werden er suikers en zout aan voedingsmiddelen toegevoegd. Dat alles heeft de voeding niet gezonder gemaakt.

 

Toename welvaartsziektes

Voor de Industriële Revolutie – aan het einde van de negentiende eeuw – stierven mensen vooral aan slechte hygiëne en leesomstandigheden. Na de Industriële Revolutie zien we een toename van welvaartsziektes die tot onze dood leiden. Denk aan:

  • Obesitas en morbide obesitas
  • Hartziekten
  • Een te hoog cholesterolgehalte
  • Suikerziekte (diabetes type 2)

Industriële Revolutie zorgt voor ongezonder levenTerug naar de basis

Gezonde voeding dus. Wat houdt dat dan in? Eigenlijk moten we daarvoor weer terug naar de basis. Naar de tijd voor we allerlei toevoegingen aan onze voeding gingen doen. Terug naar de tijd voor de Industriële Revolutie.

Een aantal mensen hangt fanatiek het Paleo dieet aan. Dat dieet gaat nog veel verder terug in de tijd – tot ergens in de vroege Steentijd. Binnen dit dieet worden alleen natuurlijke producten (dus onbewerkt) toegestaan. Het idee is dat deze producten gezonder zijn en niet leiden tot een overschot aan suikers en zout.

 

Moet iedereen dan Paleo volgen?

Het is niet zo dat iedereen het Paleo dieet moet gaan volgen. Los van dat het heel lastig is om Paleoproof ingrediënten te vinden, is het ook nog kostbaar. De supermarkt moet toereikend zijn om gezond te kunnen eten.

Diverse dieetgoeroe’s zijn daar nu over bezig. Maar gezond eten houdt eigenlijk in dat je je aan enkele richtlijnen houdt.

 

Richtlijnen voor gezond eten en drinken

Wil jij gezonder gaan eten en drinken? Dan kunnen deze richtlijnen je helpen om dat vorm te geven.

  1. Eet minder koolhydraten en herken het verschil tussen enkelvoudige (slechte) en complexe (goede) koolhydraten. Je doet dit al door aardappels, rijst en pasta te beperken en brood te vervangen door yoghurt of fruit. Natuurlijk hoef je niet alles in één keer overboord te gooien, maar beetje bij beetje zal je ook al veel verschil ervaren.
  2. Ga voor groenten en fruit. In plaats van aardappels en groenten adviseren veel dieetkenners je op twee verschillende groenten op tafel te zetten. De courgette wordt vaak genoemd als vervanger voor aardappel. En wist je dat er van courgette ook pasta gemaakt kan worden? Supermarkten bieden dit gewoon aan.
  3. Drink veel water en vermijd vruchtensappen. Die bevatten heel veel suikers en maken je dus onnodig dik.
  4. Vlees en vis zijn gezond en maken deel uit van een variabel dieet. Wel is het belangrijk om zo min mogelijk bewerkte vormen van vlees en vis te nuttigen. Zo kun je vlees dat tot knakworst is verwerkt niet meer onbewerkt noemen.
  5. Vervang ongezonde tussendoortjes voor gezonde varianten. Denk aan een stukje fruit, een tros tomaten, een bakje druiven, een handjevol noten en zaden (boordevol gezonde vetten en eiwitten) of een komkommer met paprikareepjes. Er zijn genoeg varianten.

 

Conclusie

Gezond eten en drinken is de belangrijkste remedie tegen welvaartsziektes. Wil jij gezonder gaan leven? Doe dan je voordeel met de gedeelde richtlijnen in dit artikel en neem je huidige eet- en drinkgewoontes nog eens grondig onder de loep. Grote kans dat je tot het besef komt dat veel van wat je doet misschien wel vanzelfsprekend lijkt, maar zeker niet gezond is.