Ziekenhuisdieet

Ziekenhuisdieet – Op een medische manier afvallen

Het ziekenhuisdieet wordt bestempeld als een van de meest effectieve diëten om gewicht te verliezen. Met een streng voedingspatroon en ideale voeding is het helemaal niet lastig om enkele kilo’s binnen 3 weken te verliezen. Maar het ziekenhuisdieet is ook een van ongezonde diëten, omdat je hier erg weinig voeding eet. De effectiviteit van het dieet is namelijk vooral te danken aan het feit dat je ontzettend weinig energie binnenkrijgt. Het lichaam gaat daarom op zoek naar een andere bron van energie en begint met vetverbranding om zo te zorgen dat jouw lichaam continu voldoende energie zal hebben. Dat is voor 3 weken niet erg, maar wanneer je het dieet langere tijd volhoudt zal het lichaam het minder ideaal vinden en wordt het na verloop van tijd erg ongezond om hier nog langer mee door te gaan.

Ziekenhuisdieet

Enkele jaren geleden werd het ziekenhuisdieet alleen nog in ziekenhuizen gebruikt. Er was een belangrijke reden om dit dieet voor te schrijven: mensen die binnenkort geopereerd moesten worden – maar nog te veel overtollige kilo’s hadden om deze operatie uit te voeren – konden dankzij het ziekenhuisdieet in zeer korte tijd een aantal kilo’s verliezen. Het dieet werkt dus bijzonder effectief en sommige patiënten verloren maar liefst 5 kilo in 5 dagen. Je hoeft hier zelf niet dezelfde verwachtingen bij te hebben, want het is voor een normaal mensen (dat niet op de ziekenhuisafdeling ligt) erg ongezond om zo veel gewicht in zo’n korte tijd te verliezen. In plaats daarvan kun je beter rekenen op 2-3 kilo per week, wat nog steeds een bijzonder hoog aantal is. Maar zodra je het ziekenhuisdieet eenmaal doorhebt, is het bijzonder gemakkelijk om te zorgen dat jij jouw streefgewicht bereikt.

 

Hoe werkt het ziekenhuisdieet?

Bij het ziekenhuisdieet komen allerlei strenge regels kijken. Het dieet bestaat uit een goed opgesteld voedingspatroon waarbij iedere maaltijd net zorgt dat jij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. De hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten die jij gedurende de dag binnenkrijgt zal net voldoende zijn om goed te blijven functioneren. En dit geldt ook voor de hoeveel calorieën. De meeste maaltijden zorgen maar voor enkele honderden calorieën, waardoor het totaal aantal calorieën op een dag niet hoger dan 1200 kcal zal liggen. Dat is al snel 500-1000 calorieën minder dan je normaal gesproken nodig hebt, dus het is belangrijk dat je goed oplet dat jouw lichaam nog wel op een gezonde manier blijft functioneren. Omdat er een redelijke variatie binnen het ziekenhuisdieet is, zal dit niet lastig zijn. Je kunt de verschillende voedingssoorten optimaal met elkaar combineren, waardoor je alle vitaminen en mineralen binnenkrijgt die jouw lichaam moet hebben.

 

Het gemiddelde ontbijt van het ziekenhuisdieet bestaat uit een suikerrijk stuk fruit, zoals een sinaasappel of grapefruit, twee crackers of volkorenboterhammen, een plakje kaas, een plakje worst en eventueel ook een klein schaaltje yoghurt. Dit is niet de start van de dag die jouw lichaam normaal gesproken nodig heeft, vooral als jij gedurende de dag fysiek erg actief bent. Indien dit laatste het geval is, is het raadzaam om tijdens het ontbijt twee keer zo veel te eten, omdat het lichaam gedurende de dag een crash kan krijgen waardoor je in een keer veel voeding binnen moet krijgen.
De lunch van het ziekenhuisdieet lijkt erg op het ontbijt, maar je vervangt het stuk fruit hierbij voor twee eieren. Dit zorgt ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Een ei bevat gemiddeld 13 gram eiwitten, dus het is een ideale bron om jouw lichaam van eiwitten te voorzien. Deze voedingsstof is bijzonder belangrijk tijdens het ziekenhuisdieet, omdat het nog weleens kan voorkomen dat je gedurende de dag ontzettend veel honger krijgt. Eiwitten verlagen het hongergevoel en zorgen er zo voor dat je gewoon lekker kunt blijven diëten en niet zomaar naar tussendoortjes of andere ongezonde voeding grijpt.

 

Het avondeten is een goede bron van koolhydraten; deze stof is vooral nodig om je de laatste uren van de dag door te brengen. Koolhydraten bestaan onder andere uit vezels, zetmeel en suikers. Deze laatste stof wil je het liefst voorkomen, omdat het alleen maar voor een onnodig overschot aan energie zorgt. In plaats daarvan krijg je vooral zetmeel en vezels binnen. Een gemiddelde avondmaaltijd bestaat uit 2 ons groenten, een ons vlees (vaak magere gehakt of kip), twee boterhammen met ei, een klein stuk fruit en twee bakjes yoghurt. Dit is dus een redelijke maaltijd, maar zorgt er wel voor dat jij tot aan het slapen voldoende gevuld bent. Dit is vooral belangrijk vanwege het herstel dat jouw lichaam gedurende de nacht uitvoert. Tijdens de slaap moet het lichaam zo veel mogelijk van de dag herstellen, dus is het prettig om hier de juiste voedingsstoffen voor te hebben.

 

De wetenschap achter het ziekenhuisdieet

Nu je weet hoe het ziekenhuisdieet in elkaar zit, is het belangrijk om te kijken naar de wetenschap hier achter. En die is eigenlijk erg gemakkelijk. Het voornaamste van het ziekenhuisdieet is het volgende: je probeert veel energie te verbranden terwijl je weinig energie binnenkrijgt. De energie die je gedurende de dag binnenkrijgt, en uiteindelijk niet verbruikt, wordt normaal gesproken als energiereserve opgeslagen. Dit zijn de overtollige kilo’s die jij nu hebt. Om deze overtollige kilo’s te verliezen, moet je zorgen dat je voldoende energie verbrandt terwijl je dus weinig energie binnenkrijgt. Je moet zorgen dat het lichaam de energiereserves gaat verbranden om zo gewoon goed te kunnen blijven functioneren. En daar gaat het ziekenhuisdieet ideaal bij helpen, want je krijgt hierbij dusdanig weinig energie binnen dat het lichaam niet anders kan doen dan blijven verbranden. Uiteindelijk resulteert dit in erg veel gewichtsverlies en zal het jou helpen om eindelijk dat gewenste streefgewicht te bereiken.

 

Het ziekenhuisdieet kan ongezond zijn

Houd er bij het ziekenhuisdieet rekening mee dat het absoluut geen gezond dieet is om op lange termijn vol te houden. Je krijgt dusdanig weinig energie binnen dat het lichaam ontzettend hard moet werken om alle overtollige kilo’s naar energie om te zetten. Dit zal in het begin niet erg zijn, omdat het lichaam gewoon compenseert voor het tekort aan energie. Maar naarmate je dit langere tijd volhoudt, zul je ook merken dat het lichaam gewoon veel minder energie heeft. Er moet dusdanig veel energie in vetverbranding worden gestopt het moeilijk wordt om je op werk te concentreren. Daarbij wordt sporten ook steeds lastiger, omdat het lichaam simpelweg een tekort aan energie heeft. Al deze problemen zullen er uiteindelijk in resulteren dat het lichaam in een ongezonde staat komt. Dit wil je natuurlijk altijd voorkomen, want je kunt hierdoor veel sneller ziek worden.

 

Start vandaag met het ziekenhuisdieet

Als je een duidelijk voedingsschema voor het ziekenhuisdieet hebt dan kun je hier vandaag al mee beginnen. Je kunt op deze manier hard werken om dat streefgewicht te bereiken en om te zorgen dat je eindelijk het lichaam krijgt waar je al tijden naartoe aan het werken bent. Zoek dus een uitgebreid voedingspatroon op of gebruik de bovengenoemde samenstellingen voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Koop op basis hiervan de juiste boodschappen, bereid de maaltijden goed voor en geniet van de kleine porties die je tijdens het ziekenhuisdieet mag eten. Houd dit maximaal 3 weken vol en je zult merken dat de kilo’s er vanaf vliegen. En als je het eenmaal 3 weken hebt volgehouden kun je terug naar een eerder voedingspatroon, zodat jij gewoon jouw streefgewicht kunt behouden.